Χταπόδι στην Λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Χταπόδι στην Λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Χταπόδι στην Λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Υλικά

  • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (για το χταπόδι) + 1 1/2 φλ. (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα (για το σερβίρισμα)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
  • 2 φλ. αμύγδαλα (για τη σκορδαλιά)
  • 1 kg χταπόδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (για τη σκορδαλιά)
  • 5 σκελίδες σκόρδο (για τη σκορδαλιά)
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. νερό (για τη σκορδαλιά)
  • 2 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. ξίδι λευκό ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • φρέσκος μάραθος + δυόσμος (πάνω από τη σκορδαλιά)
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι.

Το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180° C για 20 λεπτά.

Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να μπορέσουμε να το πιάσουμε.

Το κόβουμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.

Απλώνουμε στον πάγκο 2 στρώσεις με λαδόκολλα και ρίχνουμε στο κέντρο το παραπάνω μείγμα. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το κλείνουμε καλά στις άκρες, το τοποθετούμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Σκορδαλιά: Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε στο μούλτι τα αμύγδαλα με το νερό, αλάτι, πιπέρι και τα σκόρδα. Σταματάμε, μαζεύουμε ό,τι έχει πάει στα τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σιγά σιγά το 1 φλ. από το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το ξίδι και στο τέλος το ψωμί. Δοκιμάζουμε και βελτιώνουμε τη γεύση κατά το γούστο μας.

Τέλος, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή λίγο νερό, αν τη θέλουμε πιο ρευστή.

Όταν ψηθεί το χταπόδι, τοποθετούμε τη λαδόκολλα σε μια πιατέλα, την ανοίγουμε και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και πασπαλίζουμε με μάραθο.

Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά, γαρνιρισμένη με τον δυόσμο.