Page 58 - Daily Life Φθινόπωρο 2025 | Market In
P. 58
ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
την κοίτη του φαραγγιού, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη τα σύγκλινα και τα ξιδάτα λουκάνικα αποτελούν
ποσότητα νερού από όλα τα φαράγγια της Κρήτης, ως χαρακτηριστικούς μεζέδες στο τραπέζι των Κρητικών.
την έξοδό του είναι μια μοναδική εμπειρία. Η ιδιαίτερη διαδικασία της παρασκευής τους έχει να
Άλλα γνωστά φαράγγια που προσφέρονται για κάνει με το «κάπνισμα» του χοιρινού χρησιμοποιώντας
πεζοπορία είναι τα Κολλητά στην περιοχή της αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, φασκομηλιά ή δάφνη,
Αργυρούπολης, του Κοτσυφού που καταλήγει στον τα οποία δίνουν μια ιδιαιτερότητα στη γεύση.
Πλακιά, του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό και το Η κτηνοτροφική παράδοση στην Κρήτη, έχει να
Πρασανό, των Πλατανιών ενώ κοντά στην πόλη του παρουσιάσει εξαιρετικά τυριά με βάση το αιγοπρόβειο
Ρεθύμνου βρίσκονται τα καταπράσινα φαράγγια των γάλα, όπως και άλλα προϊόντα γάλακτος, το γιαούρτι
Μύλων, των Βεδέρων και του Γάλλου. και τον ξινόχοντρο. Οι Κρητικοί αγαπούν ιδιαίτερα τα
τυροκομικά και πάντα υπάρχει ένα είδος τυριού στο
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ τραπέζι τους, είτε στο πρωινό, είτε στα κυρίως γεύματα,
Τα κρητικά προϊόντα και η είτε ακόμα και ως επιδόρπιο, συνοδεύοντάς το με
κρητική κουζίνα διεκδικούν μέλι. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές
σημαντική θέση στη διεθνή συνταγών για πίτες με διάφορα τυριά, αλμυρά ή γλυκά
γαστρονομία, λόγω της (καλτσούνια, μυζηθρόπιτες, σφακιανές, λιχναράκια,
αναγνωρισμένης υψηλής ανεβατά κ.α).
τους ποιότητας και των Υπάρχουν φημισμένες περιοχές, όπου μπορεί κανείς
ευεργετικών επιδράσεων να βρει ολόφρεσκα ψάρια, τόσο στο Κρητικό όσο και
στην υγεία. στο Νότιο Κρητικό πέλαγος. Η Κίσσαμος στα Χανιά, η
Ιδιαίτερος και Αγία Γαλήνη στο Νότιο Ρέθυμνο, η Μίλατος, η Ελούντα,
χαρακτηριστικός μεζές της η Πλάκα και η Χιώνα στο Λασίθι φημίζονται για τις
Κρήτης είναι τα σαλιγκάρια όμορφες ψαροταβέρνες τους και την αλιεία.
ή αλλιώς οι χοχλιοί. Το αγαπημένο ποτό των Κρητικών, η τσικουδιά ή ρακή,
Ψήνονται με διάφορους προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), εμφανίζεται σε
τρόπους, με χόντρο, γιαχνί όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής των Κρητών
με πατάτες και κολοκύθια, και σε κάθε νοικοκυριό. Η τσικουδιά έχει συνδεθεί με
τηγανητοί ή μπουμπουριστοί. τη φιλοξενία και την ευγένεια και συχνά μια φιλία
Στην κρητική κουζίνα και μια γνωριμία στην Κρήτη ξεκινά με ένα ποτηράκι
συνηθίζεται το λευκό κρέας, τσικουδιάς. Λειτουργεί και ως μέσο επικοινωνίας
από οικόσιτα ζώα, όπως ανάμεσα σε φίλους και αγνώστους. •
κουνέλι και κοτόπουλο. ΠΗΓΗ
Το απάκι, καπνιστό χοιρινό, cretanbeaches.com
58