Page 14 - Daily Life Χειμώνας 2025-2026 | Market In
P. 14
ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!
Λάχανο
τουρσί
Υλικά (για 4 βάζα των 450ml)
• 2 κιλά άσπρο λάχανο
• 3 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες
σε φετάκια
• 1 κ.σ. μπούκοβο καυτερό
• 1 κ.σ. κόκκους πιπέρι
• 1 κ.σ. κύμινο σπόρους
• 8 κ.σ. αλάτι χοντρό
• ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα
του και το ψιλοκόβουμε.
Τοποθετούμε το κομμένο λάχανο σε σουρωτήρι και
το ξεβγάζουμε με βραστό νερό.
Σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ ή λεκάνη, όπου
χωράνε όλα τα υλικά μας, προσθέτουμε το
ψιλοκομμένο λάχανο, το καρότο, το σκόρδο και
μαζί με το αλάτι τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά με
καθαρά χέρια.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το σκεύος και το
αφήνουμε 8-10 ώρες να βγάλει τα υγρά του.
Έπειτα προσθέτουμε το μπούκοβο, τους κόκκους
του πιπεριού και το κύμινο.
Σε αποστειρωμένα βάζα και, ενώ αυτά είναι
ακόμα καυτά, μοιράζουμε το μείγμα των
λαχανικών μαζί με τα υγρά τους.
Δε γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω, αφήνουμε
ένα κενό 2-3 cm γιατί με τη ζύμωση το υγρό θα
φουσκώσει.
Πρέπει τα υλικά μας να είναι πλήρως καλυμμένα
με υγρό, αλλιώς προσθέτουμε έτοιμη άλμη.
Τελειώνουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο από πάνω.
Σφραγίζουμε καλά τα βάζα και τα αποθηκεύουμε
σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.
Σε 3 εβδομάδες το τουρσί με το λάχανο θα είναι
έτοιμο.
>
14

