Η σημασία της εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020


Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια σπάνια στιγμή Εθνικής και Λαϊκής Ενότητας. Την σημαντικότερη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Δευτέρα ξημέρωνε όταν στις 28 Οκτωβρίου το 1940, στις 3 το πρωί, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επισκέπτεται το σπίτι του Μεταξά και παραδίδει τελεσίγραφο από την Ιταλική Κυβέρνηση, το οποίο ζητάει σε 3 ώρες από εκείνη την στιγμή η Ιταλία να καταλάβει στρατηγικές θέσεις της χώρας μας και να βοηθήσει στην απροβλημάτιστη επέλαση των δυνάμεων του Άξονα.
Το περιβόητο "ΟΧΙ" του Μεταξά, είναι ο τρόπος με τον οποίο θυμόμαστε τα ακριβή λόγια του: "Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο!", που σηματοδότησαν την κατηγορηματική του άρνηση στο αίτημα. Αντέταξαν ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην υποδούλωση. Οι Έλληνες επιβεβαίωσαν την αγάπη για την ελευθερία και το δικαίωμα τής αυτοδιαθέσεως.
Στάθηκαν θαρραλέα εναντίον μιας ιδεολογίας και των δυνάμεων αυτής ο? οποίες θα τούς στερούσαν την ελευθερία, τα δικαιώματα και τον τρόπο ζωής.
Συνέπεια της άρνησης του Ελληνικού Λαού ήταν η είσοδος της Χώρας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου.

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944, οπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Οι Έλληνες του 1940 αντιστάθηκαν, είπαν ΟΧΙ, δεν υποτάχθηκαν... Ένα ΟΧΙ που τίμησαν και δεν δίστασαν να το βροντοφωνάξουν! Τιμούμε τους αγωνιστές του ΟΧΙ, αυτούς που δεν ένιωθαν κατά βάθος "σκλάβοι" και πολέμησαν για το δικαίωμα να αποφασίζουν για τον τόπο τους...
Στον εορτασμό τής ημέρας αυτής και τής αποτίσεως τιμής στους πατέρες και μητέρες πού υπερασπίσθηκαν με ανωτερότητα και θάρρος το δίκαιο και την αλήθεια, ας αντλήσουμε έμπνευση από το παράδειγμα και οδηγούμενοι από την πίστη μας στον Θεό, να υπερασπίζουμε και εμείς με την σειρά μας την αλήθεια και την ελευθερία με αγάπη και πάθος για την πατρίδα μας.

Χρόνια Πολλά Σε Όλους!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!