Τραγανή νηστίσιμη χορτόπιτα

Δευτέρα 01 Ιανουαρίου 1900


Εκτέλεση: 
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα χορταρικά μας. 
Σε τηγάνι με 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα πράσα να μαραθούν για 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα και τα ανακατεύουμε με αλάτι σε μεγάλη λεκάνη. 

Τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να πέσει ο όγκος τους. 

Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε άλλη λεκάνη με τα χέρια ώστε να μείνουν πίσω τα υγρά που έβγαλαν.

 Προσθέτουμε στην λεκάνη με τα χόρτα τα βότανα ψιλοκομμένα καθώς και το περιεχόμενο του τηγανιού.

 Προσθέτουμε επίσης το σιμιγδάλι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι καθώς και το 1/4 απο το ελαιόλαδο.

 Ανακατεύουμε καλά.

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c. 

Λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 28 εκατοστών. 


Με πινέλο αλείφουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα στρώνουμε στο ταψί προσεχτικά, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαινά αφήνοντάς τα να εξέχουν τριγύρω. 


Ρίχνουμε στο ταψί το μείγμα των χορταρικών. 

Γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν δημιουργώντας ένα χοντρό κορδόνι φύλλου περιμετρικά. 

Λαδώνουμε κι αυτό καλά με ελαιόλαδο. 

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και να ψηθεί καλά ο πάτος της.