Φάβα με σάλτσα κάπαρης

Φάβα με σάλτσα κάπαρης

Φάβα με σάλτσα κάπαρης

Υλικά

    Υλικά για την φάβα
  • 250 γρ φάβα ξεπλυμένη
  • 100 ml νερό (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κγ ρίγανη ξερή
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
    Υλικά για την σάλτσα
  • 300 γρ κάπαρη μουλιασμένη 4-5 ώρες σε νερό
  • 120 γρ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 τομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και την φάβα ανακατεύοντας καλά για 1 λεπτό.
Βάζουμε τόσο νερό στην κατσαρόλα ώστε να σκεπαστεί η φάβα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-1½ ώρα αν ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας ζεστό νερό όταν χρειάζεται.
Όταν η φάβα διαλυθεί την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Για την σάλτσα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την κάππαρη αφού την έχουμε ξαλμυρίσει και σουρώσει και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για άλλα 15 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Σερβίρουμε την φάβα ζεστή ή κρύα με την σάλτσα δίπλα σαν συνοδευτικό.