Ντολµαδάκια γιαλαντζί

Ντολµαδάκια γιαλαντζί

Ντολµαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

Υλικά

60 τρυφερά αµπελόφυλλα

250γρ. ρύζι καρολίνα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κρεµµύδια ψιλοκοµµένα

4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα

2 φλιτζάνια ζεστό νερό

ξύσµα και χυµός 2 λεµονιών

φρέσκο µαϊντανό και δυόσµο ψιλοκοµµένα

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρουµε µε λίγο ελαιόλαδο τα κρεµµύδια να µαλακώσουν, έπειτα προσθέτουµε το ρύζι και το σοτάρουµε και αυτό για 1 λεπτό. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα τα 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και τον χυµό ενός λεµονιού και σιγοβράζουµε µέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουµε το ξύσµα των λεµονιών, τον µαϊντανό και τον δυόσµο. Αφήνουµε το µείγµα στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Στρώνουµε τον πάτο φαρδιάς κατσαρόλας µε αµπελόφυλλα.

Σε επιφάνεια απλώνουµε ένα αµπελόφυλλο µε την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουµε στην άκρη του, µια κουταλιά από την γέµιση µε το ρύζι.

Τυλίγουµε το ντολµαδάκι γυρνώντας τις πλαϊνές άκρες προς τα µέσα και το ρολάρουµε έτσι ώστε να τυλίξουµε περιµετρικά την γέµιση µε το φύλλο. Προσέχουµε να µην σφίξουµε πολύ το ντολµαδάκι  γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το µαγείρεµα.

Τοποθετούµε το ντολµαδάκι στην κατσαρόλα και επαναλαµβάνουµε τυλίγοντας και τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούµε τα ντολµαδάκια το ένα διπλά στο άλλο µέχρι να καλύψουµε όλο τον πάτο της κατσαρόλας. Συνεχίζουµε και µε δεύτερη σειρά αν χρειαστεί.

Ρίχνουµε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σκεπάζουµε µε ένα αναποδογυρισµένο πιάτο τα ντολµαδάκια, έτσι ώστε να µην διαλυθούν κατά το µαγείρεµα. Προσθέτουµε χλιαρό νερό µέχρι να σκεπαστούν και αλατοπιπερώνουµε. Βράζουµε για περίπου 40 λεπτά.

Αφαιρούµε το πιάτο και αφήνουµε τα ντολµαδάκια να κρυώσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον.                

Τα σερβίρουµε κρύα ή σε θερµοκρασία δωµάτιου µε λίγο γιαούρτι αλατισµένο.